Vol vertrouwen de geboorte tegemoet

Cursus

HB zwanger oranje lint

Door je samen met je partner voor te bereiden op de bevalling, kun je straks op elkaar vertrouwen zodat de bevalling een positieve ervaring wordt.

Of je nu thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen; of het je eerste baby is, of je derde; HypnoBirthing heeft waardevolle voordelen. Zelfs moeders die met een (al dan niet geplande) keizersnede bevallen kijken met een goed gevoel terug op HypnoBirthing.

Sommige vaders zijn in eerste instantie sceptisch over HypnoBirthing en voelen zich misschien door hun partner verplicht om naar de cursus te komen. Het komt vaker voor. Vaak zijn die vaders na de cursus het meest enthousiast van iedereen. Met HypnoBirthing leren de vaders hoe ze een belangrijke rol kunnen vervullen zodat de geboorte een vreugdevolle, rustige ervaring wordt. En dat heeft een positieve invloed op de band tussen beide ouders, op jullie relatie in het algemeen en de band met de baby. Daarbij zijn de methodes die je leert tijdens de cursus op allerlei andere gebieden in je leven in te zetten.

baby-pDe cursus HypnoBirthing is een cursus van horen, zien en voelen en vraagt om een actieve houding van de deelnemers. Door mee te doen, leer je toe te passen wat je leert en krijg je meer en meer vertrouwen in je eigen kracht en je lichaam. Een deel van de cursus bestaat uit informatie en theorie, een deel bestaat uit het zelf ervaren en oefenen van de technieken en daarnaast worden er ook mooie video’s getoond waarop het geleerde in praktijk te zien is. Doordat de cursus voor beide ouders is, zal het de band tussen de ouders nog meer versterken.

Het volgende komt aan bod:

 • Je zal begrip krijgen van hoe de geboortespieren ontworpen zijn om te werken;
 • Je leert hoe je jezelf kan ontspannen;
 • Er wordt veel aandacht besteed aan verschillend ademtechnieken, zodat je optimaal van de adem gebruik kan maken;
 • Je leert om de endorfine (natuurlijke ontspanning) in je lichaam te activeren, waardoor het stresshormoon dat de spieren aantrekt en daardoor pijn veroorzaakt, kan verdwijnen;
 • Je zal leren om (oude) geloofsovertuigingen en angsten over de geboorte los te laten. In plaats daarvan ontwikkel je vertrouwen in je eigen lichaam en een natuurlijk verloop van de bevalling;
 • Je leert nog beter naar de signalen van je lichaam en je baby te luisteren;
 • Je zal leren hoe je zelfhypnose kan gebruiken;
 • Je leert hoe je de communicatie met zorgverleners optimaal kan maken, waardoor jouw stem gehoord zal worden;
 • Er wordt aandacht besteed aan het maken van een geboorteplan;
 • De partner zal leren hoe hij de aanstaande moeder kan helpen haar aandacht vast te houden en zich te focussen tijdens de bevalling;
 • Je zal het HypnoBirthing® boek lezen, je oefent met cd’s en kijkt video’s welke je zullen inspireren en die je een handvat geven voor het soort geboorte dat jij, je partner en je baby willen ervaren.